Specialistische

Uit de schoolkrant

Remedial Teaching, afgekort RT, is het op een deskundige manier geven van specialistische hulp en begeleiding.

Remedial Teachingtest De begeleiding wordt gegeven door Elvira Rouwenhorst-Pont en sinds kort ook door Marian Koggel. Obalo helpt kinderen het beste uit zichzelf te halen. Om het getuigschrift te kunnen behalen dient de student zich in te schrijven bij Fontys Hogescholen. De praktijk is er voor kinderen in het basisonderwijs bij wie het leren niet verloopt zoals verwacht en die extra hulp kunnen gebruiken. Vier dagen per week ben ik werkzaam in mijn eigen, goed ingerichte, praktijk.

Er wordt dan een poosjegeoefend op AVI-4, tot het wel lukt. Een kind leest op het niveau van AVI-3 en heeft wat moeite om naar een volgend niveau te komen. Mijn begeleiding is in de eerste plaats voor leerlingen. Bij Obalo leggen we de nadruk op zelfredzaamheid, motivatie en stemmen we af op hoe het kind van nature leert. Door deze samenwerking is Obalo in staat om elk kind, met welk leerprobleem dan ook, te helpen. Er kan ook begeleiding worden gegeven in kleine groepen.

Afhankelijk van de vraag kan bijvoorbeeld een dyslexiegroep of een plusgroep voor begaafde kinderen worden gevormd. Bij alle vormen van begeleiding en ook bij de cursussen van Obalo is het de bedoeling dat kinderen als het ware hun gereedschapskist vullen met gereedschappen die ze kunnen gebruiken als het leren even niet vanzelf gaat. Meestal heeft de school al veel aan het probleem gedaan, maar ging het kind niet voldoende vooruit. Dan kan het goed zijn om eens iemand anders naar de leerproblemen van het kind te laten kijken. Bij afwezigheid van een leerkracht wordt de RT-er vaak noodgedwongen voor de groep ingezet waardoor de begeleiding die de RT-er wel kan geven ook nog eens tijdelijk vervalt. Nu heet dat Leerweg Ondersteunend Onderwijs LWOO.

Advertenties